Kazinczy-konferencia Széphalmon

A Kazinczy Ferenc Társaság 2018. november 22-én és 23-án Kazinczy-konferenciát rendezett Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában. Neves professzorok és kutatók előadásai mellett filmvetítésen és kassai kiránduláson is részt vehettek az érdeklődők.

Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója nyitotta meg a konferenciát november 22-én. Bíró Ferenc, az ELTE professzora, Fried István, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Debreceni Attila, a Debreceni Egyetem tanára, Granasztói Olga, a Debreceni Egyetem kutatója és Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója mutatta be legújabb kutatási eredményeit. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte, majd az est zárásaként a Kazinczy Ferenc által fordított Molière-darab, A botcsinálta doktor filmváltozatát tekinthették meg a résztvevők Jászter Beáta, a film dramaturgjának bevezetőjével.

November 23-án kassai kirándulással zárult a konferencia, mely alkalmával a Magyar Jelenlét Házát, a Rodostói-házat, valamint a Márai Sándor Emlékházat tekintették meg a jelenlevők, és koszorút helyzetek el Kazinczy Ferenc emléktáblája mellett.