Festmény Kazinczy Ferencről

Értékes műtárggyal gazdagodott a Kazinczy Ferenc Társaság. A sátoraljaújhelyi székhelyű kulturális szervezet küldetése a Kazinczy-kultusz ápolása, a Kazinczy-életmű gondozása és népszerűsítése, ezért örömmel élt a lehetőséggel (egy magánszemélytől került elő a kép), és megvásárolta a nagy nyelvújító portréját. A festmény Richter János Fülöp (1804-1829) – 1828-ban – Kazinczy Ferencről festett képének másolata. (Az eredeti Richter-kép jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona).

Leírása: Középkorú, ősz, fürtös, ritkás hajú, kopaszodó férfi jobb profilban ábrázolt mellképe. Ruházata: állógalléros, kissé szétnyílt, zöld posztó mente, amely alól kilátszik a fehér álló inggallér köré dúsan tekert, csokorra megkötött nyakkendő. A háttér felhős ég, amely alatt balra lent barnás dombvonulat vehető ki. A kép vászonra festett, avatott mester keze munkája, nem szerepel rajta jelzet. Mérete: 33,5 x 50 cm.

Richter 1828-ig négy alkalommal festette meg az írót, és tudható hogy Kazinczy a róla készült ábrázolásokat több ízben és többször is másoltatta barátai számára, néha ugyanazzal a festővel, néha más mesterrel.

A festményt Nyiri Péter, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke hozta el Budapestről. A képet Széphalmon, a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokban vagy A Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállításában helyezzük el.