Pásztor Emil tanár úr – Könyv a nyelvmúzeum ötletadójáról

Széphalmon mutatták be 2018. október 19-én Szecskó Károly tollából A Magyar Nyelv 2018. október 19-én, Széphalmon mutatták be Szecskó Károly Pásztor Emil tanár úr című kötetét.  Pásztor Emil – akkor az egri főiskola tanára – volt A Magyar Nyelv Múzeuma megálmodója, ötletadója: 1994. március 19-én, a Kazinczy Ferenc Társaság közgyűlésén mondta el javaslatát: egy magyar nyelvtörténeti múzeumot kellene létesíteni. Az álomból csak tizennégy év múltán lett valóság, 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon, Kazinczy Ferenc sírja és egykori lakóháza helyén álló emlékcsarnoka mellett anyanyelvünk közgyűjteményi-közművelődési otthona.

Az idén tízéves nyelvmúzeum hiteles helyszíne volt tehát a Pásztor Emil-könyv bemutatójának, amely egyben az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 46. országos, Kárpát-medencei döntőjének szakmai napja is volt.

A vendégeket, a versenyen részt vevő diákokat felkészítő, kísérő pedagógusokat Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere köszöntötte, sok szép gondolat mellett ezzel a Márai-idézettel: "Otthon vagy? Hol vagy otthon? Csak a nyelvben."
Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója az intézmény első évtizedéről beszélt, összefoglalta a múzeum megálmodásától a jelenig tartó időszak nagy pillanatait, és külön kitért ennek a sajátos nemzeti intézménynek a küldetésére.
A Pásztor Emil tanár úr című könyvet Fehér József, a Kazinczy Társaság tiszteletbeli elnöke mutatta be. Szecskó Károly, a kötet szerzője a tanár úrhoz fűződő személyes élményeit osztotta meg, majd köszönetet mondott a munka megjelenését támogatóknak.
A bemutatón Pásztor Emil fia, Pásztor Ferenc is jelen volt. Örömét fejezte ki, hogy édesapja álma – a nyelvmúzeum megszületése – valóra válhatott, s hogy az életrajzi könyv elkészülhetett.

A könyv adatai:
Szecskó Károly: Pásztor Emil tanár úr, Széphalmi Minerva Könyvek, kiadta a Kazinczy Ferenc Társaság és A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány, Sátoraljaújhely-Széphalom, 2018.
Szerkesztette: dr. Kováts Dániel, lektorálta: dr. Bozsik Gabriella, az előszót írta: Adamikné Jászó Anna. A könyv fejezetei: I. Pásztor Emil életútja. II. A tudós tanár. III. A sokoldalú tudós. IV. Példaképe: Arany János. V. Szemelvények Pásztor Emil írásaiból. VI. Nekrológok. Bibliográfia.
A kötet megvásárolható A Magyar Nyelv Múzeumában (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06/47-521-236).